On kahdenlaisia ihmisiä; niitä, jotka eivät syö välipaloja laisinkaan, ja niitä, jotka eivät tulisi toimeen ilman. Itse kuulun ehdottomasti jälkimmäiseen ryhmään. Jos en saa parin tunnin välein jotain syötävää, alkaa pääkoppaa kiristää, ajatus takkuilemaan ja rationaalinen päätöksenkyky heikentyä.
Kun alotiin vegaanisen ruokavalion, huomasin, ettei välipalan mukaan nappaaminen enää ollutkaan niin simppeliä. Ei proteiinismoothieita, rahkapurkkeja tai kiskan välipalavoileipää. Ei sitä heralla kyllästettyä proteiinipatukkaa tai valmista tonnikalasalaattia – tai juuri mitään muutakaan valmista. Apua?
Vaadittiin hieman testailua ja lukuisia nälkäkiukkuhetkiä, ennen kuin mun uudet, kasvipohjaiset, mahdollisimman monesta kaupasta ja kioskista löytyvät suosikkivälipalakombot löytyivät. (Kombot siksi, koska en osaa tyytyä vain yhteen.) Listasinkin tänään kaikkien aikojen helpot & nopeat vegaani väliapalat – jospa tästä olisi apua jollekulle samanlaisen pulman kanssa painivalle!
Useimmat näistä ovat tosiaan nykyään saatavilla kaikista hyvinvarustelluista R-kioskeista ja pienemmistä marketeista. Ja jos ei kaikkia, niin ainakin yhtä näistä löytyy varmasti jokaisesta pikkupuljusta ja se riittää hiljentämään kiljuvan pikkunälän vallan mainiosti.
Täydellisessä maailmassahan mukana kulkisi aina joku terveellinen, itsetehty vaihtoehto, tai vaihtoehtoisesti erikoiskaupan smoothie tai chiavanukas mutta aina ei mee kaikki niinku Strömsössä eikä aina viitsi upottaa paljon rahaa pieneen välipalaan. Nämä välipalat maksavat pari euroa kappale ja itse juon todella paljon mieluummin sen kaupan smoothien kuin venaan kaks tuntia pinna kireellä että pääsen kotiin tekemään omaani. Onneksi näitä ruokailuvälin venähtämisiä pääsee sattumaan nykyään yhä harvemmin, koska olen yhä parempi hyödyntämään jämiä ja pakkaamaan eväitä mukaan!
Ja hei, jos teillä on mielessä jotain (vegaanisia) välipaloja joita useimmista kaupoista löytyy, mitä en tässä maininnut, vinkatkaa ihmeessä kommenttiboksiin. Mutta nyt, asiaan:
Parhaat vegaaniset välipalat
1. Hedelmä + pähkinät
Luottovalinta, ja niiiiiiin helppo. Banaani tai kaksi ja kylkeen pikkupussi maustamattomia pähkinöitä. Nami. Banaani lienee hedelmistä se kaikkein hygieenisin valinta; jos voit ostaa valmiin hedelmäsalaatin tai pestä kuorineen syötävät hedelmät jossain ennen ruokailua, laajenee välipalaskaala eksponentiaalisesti. Nykyisin R-kioskeiltakin saa ostettua yksittäisiä banaaneja ja pähkinäsekotuksia.
2. Smoothiet
Suosin smoothieita, jossa on 100% hedelmää ja 0% lisättyä sokeria. Ei ole itsetehtyä smoothieta voittanutta, mutta kaupankin smoothie voi olla ihan ok pikkunälän hillitsijä, etenkin jos sen yhdistää vaikka hedelmään ja pähkinöihin. Yksi suosikkismoothieistani on Froosh, joiden söpöihin pakkauksiin pakattuja herkkuja saakin jo kiitettävän useasta paikasta ja pikkukioskeistakin (kuten niiltä Ärriltä!).
Muistan, kun mulla pienenä todettiin laktoosi-intoleranssi ja äiti pakotti syömään Yosaa tavallisen jogurtin sijasta. Vihasin sitä klimppistä marjamömmöä yli kaiken. 😀 Kaikkien näiden vuosien jälkeen olen kuitenkin löytänyt kotimaisen Yosan uudelleen ja joutunut muuttamaan mielipiteeni. Tänä syksynä kauppojen hyllyille tiensä löytänyt Yosa Sport Marjamix* on oikeasti hyvää ja oikeasti marjaisaa ja sisältää lisäksi 10g (herne)proteiinia – ei siis ihan mikä tahansa höttövanukas! Ainoa miinus tuotteelle tulee melko runsaasta määrästä lisättyä sokeria (7,6g/100g). Yosalla on myös hyvä valikoima muita tuotteita ja useita makuja vaniljasta ananakseen ja maustamattomaan ’natural’ kaurajogurttiin.
Alpron soijapohjainen maustamaton ja sokeroimaton jogurtti on ihan huippukeksintö: jogurttimainen koostumus, mieto maku ja monikäyttöisyys ovat johtaneet siihen, että mulla on tätä melkein aina purkki tai pari jääkaapissa. Puolen litran pönikkä sopii myös välipalaksi hyvin, koska se sisältää reilut 20g protskua ja on nykyään jo tosi monessa paikkaa saatavilla. Tästä on olemassa kaksi versiota, sokeroitu ja sokeroimaton; itse ostan yleensä sokruttoman ja sekoittelen joukkoon kuivattuja hedelmiä tai pähkinöitä ja tilaisuuden salliessa myös marjoja.
Suomalaisen Leaderin valmistama ’luonnollinen’ energiapatukka, tarkoittaen, ettei tässä ole mitään ylimääräisiä omituiselta kuulostavia ainesosia. Taatelipohjaiset patukat ovat hyvänmakuisia ja pienikokoisia ja niidenkin saatavuus on nykyään jo tosi hyvä. Oma suosikkimakuni on ehdottomasti tuo appelsiini-raakakaakao, niiiin hyvää (mun piti kuvaa varten pilkkoa se nätisti, mutta itsehillintä petti ja söin sen siinä samalla, siitä johtuu tuo tyhjä pakkaus:-D).
6. Kasvissipsit
Kasvissipseitovat herkullinen ja terveellinen vegaaninen välipalavaihtoehto. Erilaisista vihanneksista valmistetut vegesipsit ovat loistava vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde. Ja koska ne on leivottu, ne sisältävät vähemmän rasvaa ja kaloreita kuin perinteiset
7. Paahdetut kirkherneet
Kikherneet ovat loistava proteiinin ja kuitujen lähde, ja niiden paahtaminen antaa niille rapean rakenteen ja suolaisen maun, jota on vaikea vastustaa. Paahdettuja kikherneitä saa useimmista luontaistuotekaupoista, tai voit valmistaa niitä kotona yksinkertaisesti sekoittamalla niihin hieman oliiviöljyä ja suosikkimausteita ja paistamalla ne uunissa.
8. Hedelmä- ja pähkinäpatukat
Nämä patukat ovat loistava tapa saada annos terveellisiä rasvoja, kuituja ja vitamiineja. Etsi patukoita, jotka on valmistettu täysistä ainesosista ja joissa ei ole lisättyä sokeria, niin saat terveellisimmän vaihtoehdon.